MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nowa włoska restauracja na Podzamczu. Zobacz w czym się specjalizuje! [ZDJĘCIA]

MM Trendy - materiał partnerski
Timo, właśnie pod taką nazwą na szczecińskiej Starówce otworzyła się nowa włoska restauracja. Próżno tu jednak szukać utartych schematów dotyczących smaków i wystroju. Nowoczesność idzie tu ramię w ramię z tradycją, klasą i wysoką jakością. Nie przesadzimy pisząc, że można poczuć się tu jak we Włoszech.

Timo, czyli po włosku tymianek, symbol świeżości to doskonała nazwa dla tego miejsca. Lokal otworzył się przy ulicy Panieńskiej pod koniec czerwca tego roku i od razu stał się powiewem nowości dla Podzamcza. Elegancki i jednocześnie przytulny wystrój, nawiązujący do najnowszych trendów wnętrzarskich, zachęca do dłuższych spotkań. Podobnie zresztą jak menu, które pełne jest nieoczywistych smaków.

Próżno tu szukać takich pozycji jak pasta alla carbonara. Jest za to szeroki wybór risotto. I choć malkontenci szybko zauważą bogatą listę pizz, to uprzedzimy, że jest to pizza w stylu rzymskim, na cienkim, chrupiącym cieście - nowość warta spróbowania. Wszystkie propozycje powstają na bazie tradycyjnych receptur i oryginalnych włoskich produktów.

- Szefem kuchni jest mój wspólnik Robert Burak - zdradza Mateusz Dubicki, współwłaściciel lokalu. - To on odpowiada za smaki serwowane gościom. Jego doświadczenie wyrosło nie tylko na licznych kursach kulinarnych i czasie spędzonym we Włoszech, ale też na trzynastu latach prowadzenia własnego lokalu nad morzem. Nie da się też ukryć, że Robert jest kucharzem z prawdziwego powołania.

Dowodów należy szukać w karcie dań. Risotto con filetto di manzo, czyli risotto z polędwicą wołową albo risotto con salsicce e rucola, inaczej risotto z włoską świeżą kiełbasą z ziołami czy risotto z owocami morza to najchętniej zamawiane potrawy. Goście zwracają uwagę nie tylko na smak, ale też obfitość porcji. Można się tu poczuć jak na prawdziwej, rodzinnej, włoskiej uczcie. Właściciele wpadli też na pomysł, który stałym gościom uatrakcyjni wizyty w restauracji, a nowych z pewnością do siebie przyciągnie.

- Średnio co 3 - 4 tygodnie prezentujemy sezonową wkładkę do menu nawiązującą do smaków poszczególnych regionów Włoch - zdradza Mateusz Dubicki. - Byliśmy już w Kampanii i Wenecji. Teraz jesteśmy w Apulii. Goście mogą zamówić u nas przystawkę, zupę, danie główne, a nawet deser i wino charakterystyczne dla danej części Italii. W ten sposób każdego możemy zaprosić w niezapomnianą podróż po smakach.

Zresztą, docenić należy nie tylko smaki serwowane przez Timo, ale cały zespół. Obsługa chętnie opowiada gościom o serwowanych daniach roztaczając wokół siebie rodzinną atmosferę. Wyjątkowe jest też położenie lokalu. Przez okna można podziwiać widok na Odrę i uliczki Starego Miasta. Z kolei w ogród, który znajduje się na tyle budynku, można podziwiać Zamek Książąt Pomorskich, napawać się otoczeniem przyrody i roztaczająca się ciszą.

ul. Panieńska 14, Szczecin
tel. 91 303 31 53 www.timo-szczecin.pl
Fb/timoszczecin

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński