Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1142 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny
Domowa ice tea to pyszny napój, który popijam w ciepłe dni. Takie mrożone picie najlepiej smakuje na bazie liściastej herbaty. Jednak możesz iść na skróty i...
Pyszna beza Pavlova z rabarbarem. Słodki przepis na Dzień Matki
Beza Pavlova to popularny i bardzo smaczny deser. Idealnie łączy w sobie słodki krem, chrupiąca bezę i lekko kwaśne owoce. Proponuję rewelacyjny przepis na bezę...
Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci
Puszysty biszkopt z truskawkami to sposób na domowy wypiek. Ciasto o delikatnej konsystencji świetnie kontrastuje z kwaskowatymi truskawkami. Upieczony biszkopt...
Łatwy chłopski garnek z młodą kapustą. Nie napracujesz się, a jest pyszny
Chłopski garnek z kapustą, ziemniakami i kiełbasą to smaczne, sycące i łatwe do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Z pewnością posmakuje każdemu....
Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki
Poznaj ten przepis i już nigdy nie spojrzysz tak samo na resztki ryżu. Szybki smażony ryż z jajkiem możesz zrobić na bazie wcześniej ugotowanych składników....
Najlepsze sposoby na wykorzystanie białek w kuchni. Zobacz 5 propozycji
Większość przepisów na ciasta na bazie sporej ilości żółtek, zaleca użycie pozostałych białek do torcika bezowego. Można powiedzieć, że intuicyjnie poleca się...
Fenomenalny sernik na zimno z truskawkami. Ta blogerka wie, co dobre
Potrzebujesz ochłody? Ten sernik na zimno z truskawkami sprosta oczekiwaniom wybrednego łasucha. Mamy dla ciebie rewelacyjny przepis na to wyśmienite ciasto od...
HIT DNIA
Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa
Proste, smaczne i tanie w przygotowaniu naleśniki na maślance, to sposób na domowy przysmak. W sezonie na świeże owoce podaję je z truskawkami i jogurtem....
Soczysty bryzol to prawdziwy rarytas. Tym daniem nakarmisz rodzinę
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie
Moda na jedzenie ramenu trwa. Nie musisz iść do drogiej ramenowni, aby cieszyć się wyśmienitym daniem. Gdy mam ochotę na japoński posiłek bez wychodzenia z...