W parafiach Stargardu, podobnie jak w innych częściach Polski, Wielka Sobota nie jest dniem sprawowania Eucharystii. Kościoły pozostają otwarte dla wiernych, którzy przez cały dzień zgromadzeni są w adoracji przed Najświętszym Sakramentem zlokalizowanym w specjalnie przygotowanych kaplicach.
Tradycyjnym elementem Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów, nazywane potocznie 'święconką'. Mieszkańcy powiatu, zgodnie z wielowiekowym zwyczajem, przynoszą do świątyń wiklinowe koszyki wypełnione produktami, które będą konsumowane podczas uroczystego śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Wewnątrz tych koszyków znaleźć można pieczywo, jaja, wędliny i inne smakołyki, upiększone wstążkami i białą koronkową serwetką. Praktyka ta jest głęboko zakorzeniona w lokalnej społeczności, a każdy z produktów ma swoje symboliczne znaczenie związane z historią Pasji Pańskiej.
Ta cicha i powściągliwa atmosfera trwającego rozważania przerwana zostaje w każdej parafii po zapadnięciu zmroku, kiedy to ma miejsce uroczysta Wigilia Paschalna, otwierająca obchody Niedzieli Wielkanocnej.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?