Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś świętujemy dzień pizzy. Zobacz, jak ją przygotować [zdjęcia, wideo]

Agata Maksymiuk
Święto pizzy to dzień kiedy o pizzy nie wypada zapomnieć. To także doskonała okazja, by pizzę zrobić samemu. Wystarczy mąka, drożdże, woda, oliwa i dodatki. Brzmi banalnie, ale czy rzeczywiście tak jest? Postanowiliśmy to sprawdzić.

9 luty został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy. Nic dziwnego pizza to jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie. Składniki można dowolnie komponować, a wypiek trwa zaledwie 15 minut. Największa trudność tkwi w wyrobieniu ciasta. Każdy szef kuchni i każda restauracja ma swój tajny składnik.

- Mam już 11 lat doświadczenia przy wypiekaniu pizzy - mówi szef kuchni restauracji Kuluary. - Sukces smaku kryje się w cieście. Receptura naszej pizzerii, również jest objęta tajemnicą dlatego nie mogę nic zdradzić. Każdy może spróbować przygotować pizzę w domu. Wszystkie składniki są dozwolone. No może z wyjątkiem świeżych warzyw.

- Mówi się, że najlepsza pizza to ta z Włoch - komentuje Joanna Latuszek, blogerka kulinarna. - Każdy może próbować doścignąć włoski ideał w domowym zaciszu. Jednak tu warto wiedzieć, że piec w restauracji jest nagrzany nawet do 400 st. C., a do wypieku pizzy powinno się używać dość trudno dostępnej mąki 0 lub 00. W domowych warunkach nie jesteśmy w stanie nagrzać piekarnik do tak wysokiej temperatury. Mimo wszystko pizza zrobiona samemu ma swój smak i urok.

Próbując odkryć sekret pizzy, postanowiliśmy zajrzeć za kulisy jej wypieku. Zapraszamy do obejrzenia filmu.

Polecamy na gs24.pl:

>>>

Zobacz także:

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński