9 luty został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Pizzy. Nic dziwnego pizza to jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie. Składniki można dowolnie komponować, a wypiek trwa zaledwie 15 minut. Największa trudność tkwi w wyrobieniu ciasta. Każdy szef kuchni i każda restauracja ma swój tajny składnik.
- Mam już 11 lat doświadczenia przy wypiekaniu pizzy - mówi szef kuchni restauracji Kuluary. - Sukces smaku kryje się w cieście. Receptura naszej pizzerii, również jest objęta tajemnicą dlatego nie mogę nic zdradzić. Każdy może spróbować przygotować pizzę w domu. Wszystkie składniki są dozwolone. No może z wyjątkiem świeżych warzyw.
- Mówi się, że najlepsza pizza to ta z Włoch - komentuje Joanna Latuszek, blogerka kulinarna. - Każdy może próbować doścignąć włoski ideał w domowym zaciszu. Jednak tu warto wiedzieć, że piec w restauracji jest nagrzany nawet do 400 st. C., a do wypieku pizzy powinno się używać dość trudno dostępnej mąki 0 lub 00. W domowych warunkach nie jesteśmy w stanie nagrzać piekarnik do tak wysokiej temperatury. Mimo wszystko pizza zrobiona samemu ma swój smak i urok.
Próbując odkryć sekret pizzy, postanowiliśmy zajrzeć za kulisy jej wypieku. Zapraszamy do obejrzenia filmu.
Polecamy na gs24.pl:
- Karnawałowe imprezy w szczecińskich klubach [ZDJĘCIA]
- Wiewiórka ze Szczecina podbija świat. Poznajcie Pitka - jest przeuroczy! [wideo, zdjęcia]
- QUIZ: Szczecin przed wojną. Rozpoznajesz te miejsca?
- Straż miejska w styczniu założyła ponad dwa razy więcej blokad niż rok temu
- Polki do testów! Pomysł profesora ze Szczecina w walce z rakiem
>>>
Zobacz także:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?