Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty kulinarne w filharmonii. Najmłodsi gotowali z Rossinim [zdjęcia]

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Po raz drugi filharmonia zaprosiła dzieci na warsztaty kulinarne pod hasłem „Gotuj z Rossinim”. Wzięło w nich udział 27. dzieci.

Warsztaty poprowadził Paweł Loroch. Znany dziennikarz i ekspert kulinarny wcielił się na tę okoliczność w postać samego Gioacchino Rossiniego i wprowadził uczestników warsztatów w świat włoskich potraw i deserów.

- Po raz pierwszy jestem na tego typu warsztatach - mówi 11-letni Adam Bielski. - Niedługo wyjeżdżam do Włoch i chciałem poznać ich kuchnię, a przy okazji kulturę.

Jeśli chodzi o smakołyki, które przygotowały dzieci, to był to makaron z pesto oraz słynne tiramisu. Makaron nie był specjalnie trudną potrawą do przygotowania.

- Czasem w domu gotuję - mówi 9-letnia Martyna. - Pomagam babci robić ruskie pierogi, ale pierogi są o wiele trudniejsze do zrobienia niż makaron z pesto.

Warsztaty kulinarne w filharmonii mają przybliżyć najmłodszym kulturę i kraje wielkich kompozytorów, których muzyki zazwyczaj można słuchać w filharmonii.

Polecamy na gs24.pl:

>>>

Zobacz także:

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński