Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pączki w Szczecinie? Specjaliści ocenili słodkości [wideo]

Agata Maksymiuk
Dominika Piątek. Zobacz więcej zdjęć »
Dominika Piątek. Zobacz więcej zdjęć » Andrzej Szkocki
Gdzie można kupić najlepsze pączki w Szczecinie? Pod lupę trafiły pączki dostępne zarówno w małych cukierniach, jak i w popularnych supermarketach

Ranking z 28 lutego 2019:

Jak przygotować dobre pączki? Już objaśniamy, potrzebne będą: mleko, drożdże, mąka.

Na początek musimy wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Później dodajemy cukier, jaja, olejek śmietankowy, szczyptę soli i dobrze rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem już tylko uformować kulki i dodać marmolady. Spróbujecie?

- Tajemnica dobrego wypieku pączków kryje się w czasie jaki jest potrzebny do ich przygotowania - mówi Dana Gołowa, związana z dawną cukiernią Duet. - Niestety produkcje masowe oszczędzają na tym. W zamian dostajemy porcję chemii. Nie łatwo dziś o dobre pączki, ale postaramy się je odkryć.

Najlepsze pączki w Szczecinie: Degustacja

Wielka degustacja pączków została zorganizowana przez Slow Food Szczecin i restaurację Dzika Gęś. Organizatorzy podjęli próbę odnalezienia najbardziej tradycyjnego smaku pączka pośród wszystkich oferowanych w Szczecinie. Na stole degustacyjnym znalazły się słodkości zarówno z małych rodzinnych cukierni, jak i popularnych supermarketów.

- Tłusty czwartek to jedna z najbardziej lubianych tradycji w Polsce - mówi Andrzej Buławski, jeden z organizatorów wydarzenia. - Andrzej Szylar, szef kuchni restauracji Dzika Gęś; Dana Gołowa, związana z dawną cukiernią Duet i ja podjęliśmy się wyłonienia najlepszych pączków w mieście. W pewnym sensie naszą ocenę można uznać za subiektywną, każdy ma własne upodobania. Wyróżniliśmy jednak kilka kryteriów, pod kątem których wydamy osąd. Na pewno będą to smak i zapach, konsystencja ciasta, kolor, ale także użyta konfitura. Zwrócimy też na pewno uwagę na wyczuwalne ulepszacze smaku.

Komisja spróbowała aż czternastu różnych pączków. Każdy z nich był podpisany numerkiem. Oceniający nie znali pochodzenia degustowanych pączków. Maksymalnie można było przyznać 30 punktów, minimalnie 0. Obrady trwały niemal dwie godziny.

Najlepsze pączki w Szczecinie: Werdykt!

Z liczbą 12,5 punktu trzecie miejsce przypadło cukierni - piekarni Asprod. Drugie miejsce z liczbą 15 punktów przypadło Cukierni Woźniak. Zwycięzcą została Cukiernia Wojciechowski, gromadząc 16 punktów.

- W naszej ocenie nie ma tak dobrych pączków, jakie pamiętamy z domów, czy z cukierni sprzed trzydziestu lat - mówi Andrzej Buławski. - Niestety, ale każda piekarnia korzysta z ulepszaczy smaku. Dążąc do kreatywności zapomina się o tradycji. Przez to otrzymujemy całą gamę sztucznych smaków od awokado, przez toffi, po różne likiery.

Komisji najmniej do gustu przypadły pączki kupione w supermarkecie Lidl (3,5pkt) i w Biedronce (4 pkt).

Zrób to sam

- Najlepiej spróbować zrobić pączki w domowym zaciszu - mówi Dana Gołowa. - Z łatwością znajdzie odpowiedni dla siebie przepis w książkach kucharskich, czy internecie. Robiąc coś sami, wiemy co dodajemy do ciasta. Osoby, które pamiętają wypieki swoich mam czy babć mogą postarać się odtworzyć tradycyjne receptury.

- Mamy nadzieję, że nasza ocena pomoże szczecinianom spędzić ze smakiem tradycji tłusty czwartek - mówi Andrzej Buławski.

Polecamy również:

Polecamy na gs24.pl:

>>>

Zobacz także:

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński