Miary pojemności, utrwalenie kierunków przy ułożeniu zastawy, czytanie ze zrozumieniem zadania, obliczanie kosztów zakupów, kalorii... To tylko niektóre z celów dydaktycznych, jakie można osiągnąć w szkole poprzez wspólne przygotowanie zdrowej zupy ogórkowej.
- Gotujemy ją na lekcji, mamy specjalnie przygotowaną na ten cel kuchenkę, garnek, robimy ją na wywarze warzywnym i z własnoręcznie przygotowanymi przez uczniów ogórkami - mówi Małgorzata Szumaczuk, współautorka innowacyjnego programu, nauczyciel matematyki i wychowania fizycznego w edukacji wczesnoszkolnej w SP 59 w Szczecinie.
„Matematyka ze smakiem”, bo tak nazywa się ten innowacyjny program nauczania matematyki w klasach I - III szkoły podstawowej to program, który stwarza naturalne warunki rozwoju procesów poznawczych uczniów, kładzie nacisk na doświadczanie, działanie, aktywność w tworzeniu wiedzy i naturalnej potrzeby twórczej ciekawości dziecka w wieku wczesnoszkolnym.
Więcej przeczytasz w dzisiejszym papierowym wydaniu Głosu Szczecińskiego.
Może także twoja szkoła w oryginalny sposób uczy i promuje zdrowie? Włącz się do naszej akcji Fit Dzieciaki! Poruszamy w niej kwestie zdrowego żywienia i kondycji uczniów. Promujemy dobre przykłady, przygotowaliśmy konkurs.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?