Konkurs rozstrzygnięto w sobotę na specjalnej gali w Toruniu.
Była to już piata edycja Poland 100 Best Restaurants, a do konkursu zgłoszonych zostało 1096 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą liczbą pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2015 i zostało umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, który jest kulinarnym przewodnikiem po Polsce.
- Oczywiście, że jestem dumna z tej nagrody, ale robię swoje - powiedziała nam Iwona Niemczewska, która zastaliśmy przy przygotowywaniu przegrzebek.
Iwona Niemczewska, prawniczka ponad 5 lat temu zdecydowała się, aby zupełnie zmienić swoje życie i zająć się gotowaniem.
- Człowiek ma jedno życie - tłumaczyła swoja decyzję. - W zawodzie prawnika zdobyłam dużo. Postanowiłam, że nie usiądę na laurach, tylko zmierzę się z kolejną dziedziną. Dlaczego akurat kuchnia? Bo przerażał mnie tzw. szczeciński styl w restauracjach, który najoględniej mówiąc wcale nie jest najlepszy. Ale na szczęście się to zmienia. Ta słaba jakość szczecińskiej gastronomii nie wynika wcale z braku umiejętności kucharz, czy braku chęci aby pokazać co się potrafi. To przede wszystkim zapotrzebowanie mówi o jakości. Ale szczecinianie zaczęli jeździć po świecie i mogą teraz porównywać. Uczą się wymagać od restauracji, od kucharza.
Za swoje najbardziej popisowe dania Iwona Niemczewska uważa : tatara, ośmiornicę, przegrzebki , barszcz czerwony i zupę rybną.
- Ale podajemy tez dania spoza karty - dodaje i tłumaczy, że przychodzą do niej goście, którzy są na przykład uczuleni, czy nie tolerują jakiś składników, więc ona przygotowuje dla nich specjalne dania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?