Składniki na 5 – 6 porcji:
- Bulion warzywny - 1 l
- Mleko kokosowe - 1 l
- Marchewki – 2 szt.
- Kapusta Pak choi – 1 szt.
- Kapusta pekińska - 4 liście
- Czosnek - 2 ząbki
- Krewetki min 500 g
- Liście kafiru 4 sztuki
- Sól – do smaku
- Przyprawa Curry - 1-2 łyżki
- Mielona kolendra - 1 łyżeczka
- Papryczka habanero - 1/4 łyżeczki
- Limonka - 1 sztuka
- Pędy bambusa - 3 łyżki
- Czerwona pasta curry - 1/5 łyżeczki
- Pęczek świeżej kolendry
- Olej kokosowy nuerafinowany - do smażenia
Przygotowanie
Bulion warzywny ugotuj wcześniej. Jeśli nie masz swojego ulubionego przepisu na bulion, podpowiadamy - w garnku gotuj włoszczyznę na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Dopraw solą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstaw na kilka godzin.
Kiedy bulion będzie gotowy. Przejdź do następnego etapu.
W woku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż krewetki. Na koniec dodaj posiekane dwa ząbki czosnku, otartą skórkę z limonki i cały jej sok. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą. Krewetki przełóż na talerzyk.
W tym samym woku podduś kolejno posiekaną dowolnie marchewkę i kapusty. Na koniec dodaj pędy bambusa.
Kafir namocz w gorącym bulionie w oddzielnej miseczce. Kiedy liście będą miękkie, dodaj je do woka. Niech wszystko się powoli dusi. Pamiętaj - warzywa muszą pozostać chrupkie!
Ponownie zagotuj bulion w dużym garnku. Dolej mleko kokosowe i ok. pół litra wody. Kiedy całość się zagotuje, dodaj warzywa. Pozostaw wywar na kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw curry, kolendrą, papryczkami, czerwoną, pastą i solą. Na koniec dorzuć krewetki i posiekaną kolendrę.
Gotuj Ok. 3 minut. I gotowe!
Więcej przepisów na: www.manufakturaciastek.pl
Szczecińskie gotowanie na GS24.pl:
- Tajskie curry i Bataty, czyli "Gotowanie po szczecińsku" [PRZEPIS, WIDEO]
- Przepis na domowe lody
- Szczecińskie gotowanie cz. 2. Dzisiaj robimy gofry! [WIDEO]
- Szczecińskie gotowanie, cz. 1. Na początek brownie! A gotujemy z Celestyną. Smacznego! :-) [WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?