Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa tajska z krewetkami, czyli "Gotowanie po szczecińsku" [PRZEPIS, WIDEO]

Agata Maksymiuk
Tajskie przysmaki w domu? Dlaczego nie! Tym razem Celina razem z Joanną Latuszek, autorką bloga Manufaktura Ciastek i nie tylko przygotowały zupę tajską z krewetkami wg. autorskiego przepisu Joasi. Było smacznie, szybko i… domowo. Zobaczcie sami.

Składniki na 5 – 6 porcji:

  • Bulion warzywny - 1 l
  • Mleko kokosowe - 1 l
  • Marchewki – 2 szt.
  • Kapusta Pak choi – 1 szt.
  • Kapusta pekińska - 4 liście
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Krewetki min 500 g
  • Liście kafiru 4 sztuki
  • Sól – do smaku
  • Przyprawa Curry - 1-2 łyżki
  • Mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • Papryczka habanero - 1/4 łyżeczki
  • Limonka - 1 sztuka
  • Pędy bambusa - 3 łyżki
  • Czerwona pasta curry - 1/5 łyżeczki
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Olej kokosowy nuerafinowany - do smażenia

Przygotowanie
Bulion warzywny ugotuj wcześniej. Jeśli nie masz swojego ulubionego przepisu na bulion, podpowiadamy - w garnku gotuj włoszczyznę na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Dopraw solą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstaw na kilka godzin.
Kiedy bulion będzie gotowy. Przejdź do następnego etapu.

W woku rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż krewetki. Na koniec dodaj posiekane dwa ząbki czosnku, otartą skórkę z limonki i cały jej sok. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą. Krewetki przełóż na talerzyk.

W tym samym woku podduś kolejno posiekaną dowolnie marchewkę i kapusty. Na koniec dodaj pędy bambusa.
Kafir namocz w gorącym bulionie w oddzielnej miseczce. Kiedy liście będą miękkie, dodaj je do woka. Niech wszystko się powoli dusi. Pamiętaj - warzywa muszą pozostać chrupkie!

Ponownie zagotuj bulion w dużym garnku. Dolej mleko kokosowe i ok. pół litra wody. Kiedy całość się zagotuje, dodaj warzywa. Pozostaw wywar na kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw curry, kolendrą, papryczkami, czerwoną, pastą i solą. Na koniec dorzuć krewetki i posiekaną kolendrę.
Gotuj Ok. 3 minut. I gotowe!

Więcej przepisów na: www.manufakturaciastek.pl

Szczecińskie gotowanie na GS24.pl:


Najlepsza restauracja w Szczecinie. ZOBACZ TOP 10!

Największy architektoniczny absurd Szczecina to...


Studniówki w Szczecinie i Stargardzie. Zobacz mnóstwo ZDJĘĆ!


Szmula, Many, Mikmak. Czy znasz szczecińską gwarę? QUIZ


Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński