MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szczecińscy nauczyciele chcą wesprzeć lokalną gastronomię. Podzielą się trzynastą pensją

Szymon Wasilewski
Szymon Wasilewski
fot. pixabay
"Szczecińskie szkoły dla gastronomii" to akcja zainicjowana przez dyrekcję Szkoły Podstawowej nr 63 w Szczecinie. Nauczyciele chcą oddać część swojej trzynastej pensji, aby wesprzeć wybrany lokal gastronomiczny.

ZOBACZ TEŻ:

- Starówka zawsze tętniła życiem, wystarczyło otworzyć okna w szkole, aby uczyć się języków obcych. Z tym większym żalem patrzę na zamknięte restauracje ludzi, którzy muszą sprzedawać swój dobytek, aby mieć z czego żyć. Dlatego postanowiliśmy zrobić coś, aby wesprzeć chociaż jeden lokal. Nie jestem naiwna i wiem, że wszystkim nie pomożemy. Jednak nie możemy się biernie przyglądać sytuacji - mówi Joanna Poleć-Trusiuk, dyrektorka SP nr 63 z Odziałami Integracyjnymi w Szczecinie i pomysłodawczyni akcji.

Od 1 do 12 lutego przedsiębiorcy, którzy chcieliby skorzystać z pomocy nauczycieli mogą się zgłaszać na maila: [email protected]

- Będziemy prosić o rozmowę i krótki opis sytuacji w firmie. Wiemy, że to nie jest łatwe przyznawać się do kłopotów finansowych. Staramy się spojrzeć na problem szerzej: w gastronomii pracują też rodzice naszych uczniów, a ta trudna sytuacja przenosi się także w jakiś sposób na dzieci. Tym bardziej chcemy pomóc. Pensje nauczycieli nie są wysokie, ale jeśli ktoś chce, może przekazać tyle ile uważa, razem możemy więcej. Jest nas w Szczecinie kilka tysięcy - dodaje Joanna Poleć-Trusiuk.

ZOBACZ TEŻ:

Jak zostanie wyłoniony podmiot, do którego trafi wsparcie?

Niebawem zostanie utworzone konto bankowe, a zebrane na nim środki zostaną przekazane na ten cel. Z lokali, które się zgłoszą zostanie stworzona lista, następnie nauczyciele, którzy zechcą wziąć udział w głosowaniu, wyłonią punkt, dla którego do 15 marca przeznaczone będą pieniądze.

ZOBACZ TEŻ:

Czy będzie to tylko jedna restauracja?

- Wiele zależy od tego ile uda się nam zebrać. O wszystkich krokach będziemy informować w grupie "Szczecińskie szkoły dla gastronomii" na Facebooku, wszystkie informacje będą jawne. Zależy nam na tym, abyśmy pomogli komuś np. nie zwolnić pracownika, albo odroczyć decyzję o zamknięciu do momentu, gdy gastronomia zostanie odmrożona - opowiada Joanna Poleć-Trusiuk.

WIDEO:

KUCHENNE REWOLUCJE:

Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne rewolucje" w restauracji Biały Bawół

Biały Bawół w Kuchennych rewolucjach. Jak Magda Gessler "zre...

Bądź na bieżąco i obserwuj:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński