Dzień Czekolady. Skąd się tak właściwie wzięła czekolada?

Pochodzenie czekolady ciężko jednoznacznie określić. Pierwsze kakaowce uprawiane były już w 400 r. p.n.e w Ameryce Środkowej przez plemię Olmeków. Plemię Majów pozyskało wiedzę na temat uprawy kakaowca, którą zaczęło wykorzystywać w praktyce. Czekoladowy napój, wytwarzany z nasion drzew, dorobił się miana nektaru bogów. Doceniano równiez jego lecznicze właściwości - czekolada wykorzystywana była pomocniczo przy osłabieniu, problemach żołądkowych, czy anemii.

Dla Europy kakao zostało odkryte przez konkwistadorów, po czasie zyskując sympatię równą do krajów, skąd zostało przywiezione.

Hiszpania jest miejscem, gdzie powstawały pierwsze wytwórnie czekolady. W ślad za Hiszpanią poszły takie kraje jak Holandia, Francja, Szwajcaria, czy Niemcy. Dzięki rozwojowi XIX-wiecznego przemysłu, czekolada przestała być rarytasem dostępnym tylko na arystokratycznych stołach i stała się czymś ogólnodostępnym. Do łask weszły pijalnie czekolady, a wytwory czekoladowe stały się towarem chętnie kupowanym przez smakoszy.

Obecnie czekoladowe wyroby spotkamy pod postacią kilku tysięcy produktów, a ich liczba stale rośnie.

Czekolada - skład, właściwości

W czekoladzie zawartych jest wiele składników, który mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jak zatem wygląda skład czekolady?

  • Węglowodany - podstawowe źródło energii dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu
  • Magnez - budulec zębów i kości, wspomagaga przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne
  • Tłuszcze roślinne - obniżają poziom "złego cholesterolu".
  • Żelazo - będące niezbędnym czynnikiem produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzających tlen po całym organizmie.
  • Cynk i selen - wpływa na podniesienie poziomu endorfin, substancji redukujących poziom stresu.
  • Teobromina - działaja pobudzająco na pracę nerek, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy
  • Fenyloetyloamina - jedna z endorfin
  • Wapń i białko - budulec kości, wzmacnia układ odpornościowy
  • Flawonoidy - powodują zwiększenie odporności na infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.

Czekolada zawiera także witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.

Czekolada a zdrowie. Jakie korzyści płyną z czekolady?

Czekolada jest źródłem wielu witamin i minerałów. Jedna tabliczka czekolady pokrywa 20-25 procent dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń. Zawartość kofeiny w tabliczce czekolade, to tylko jedna czwarta ilości kofeiny przypadającej na filiżankę kawy, a mimo to, stymuluje ona układ nerwowy.

Wielu naukowców podkreśla, że wyroby czekoladowe mogą wpływać korzystnie na nasze zdrowie. Zawarte w nich flawonoidy, takie jak: katechina, epikatechina i procyjanida działają w podobny sposób do tych występujących w zielonej herbacie, czy czerwonym winie:

  • zmniejszają napięcie mięśni otaczających tętnice
  • ograniczają ryzyko zmian miażdżycowych
  • zapobiegają zakrzepom krwi

Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia. Te związki działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi oraz neutralizując działanie złego cholesterolu i zapobiegając powstawaniu blokujących naczynia skrzepów. Jedna trzecia gorzkiej czekolady, spożywana codziennie, chroni przed chorobami serca.

Czekolada dobrym antydepresantem?

Potwierdzenie u lekarzy uzyskał fakt, iż czekolada powoduje stan euforii, jak również działa uspokajająco. Zapewni dodatkowy zastrzyk energii osobom aktywnym ruchowo, czy ciężko pracującym fizycznie. Niektóre jej składniki działają pobudzająco - cuky proste stanowią dobre pożywienie dla mózgu, a magnez wspomaga przewodnictwe nerwowe, tak istotne przy długotrwałym wysiłku intelektualnym.

Działanie antydepresyjne czekolada zawdzięcza fenyloetyloaminie - ten sam związek jest wydzielany, gdy człowiek jest zakochany. Wywołuje on szczęście, poprawia nastrój, a nawet przyprawia o euforię. Czekolada postrzegana jest również jako afrodyzjak.

Czekolada - uwielbiana za jej walory smakowe, ma też właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.

Czekolada jako lek

Jak się okazuje czekolada ma również swoje walory lecznicze. Naukowcy udowodnili, że jeden z jej składników: teobromina - działa skuteczniej na kaszel, niż kodeina zawarta w wielu lekach przeciwkaszlowych. Podobnie czekolada może być pomocna w rekonwalescencji osób z chorobami gardła.

Właściwości odmładzające masła kakaowego doceniają osoby, które chcą spowolnić proces starzenia. Kosmetolodzy potwierdzają korzystny wpływ czekolady na cerę. Wiele osób korzysta z uroków relaksującej kąpieli w czekoladzie. W Stanach Zjednoczonych sporym powodzeniem cieszą się kuracje czekoladowe, które leczą apatię i wyczerpanie nerwowe.

POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL: