Zachodniopomorski sanepid podsumował właśnie wakacyjne kontrole w punktach gastronomicznych w całym regionie. Niestety, okazało się, że nie jest dobrze.
- Na 500 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w stanie sanitarnym nałożono mandaty karne w łącznej kwocie 135 150 zł - podaje Wanda Siegen z Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży z Sanepidu.
Mandaty karne trafiły do tych, którzy przechowywali w urządzeniach chłodniczych i zamrażalniczych jedzenie bez żadnych zasad podziału i używali przypalonego tłuszczu nie nadającego się do dalszego używania, do smażenia potraw.
O mandatach, chorobach wywołanych przez tę sytuację i innych grzechach sezonowej gastronomii przeczytasz we wtorkowym, papierowym wydaniu Głosu Szczecińskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?