Zazwyczaj fabryka kojarzy się wszystkim z pośpiechem, hałasem i bezustannym pędem. Jest jednak w Szczecinie fabryka, w której króluje spokój, a przede wszystkim dobry smak. Przy ulicy Śląskiej od ponad dwóch lat działa restauracja „Pasja fabryka smaku”, która proponuje swoim gościom przepyszne potrawy skomponowane z najwyższej jakości składników.
W „Pasji” znajdziemy głównie dania z kuchni regionalnej, włoskiej i francuskiej. Każdy posiłek przygotowywany jest z należytą dokładnością. Dlatego restauracja wpisuje się w coraz bardziej popularny na świecie ruch „slow food”.
Osobą odpowiedzialną za całą restaurację jest Sylwia Duszyńska, właścicielka oraz szefowa kuchni. O swojej miłości do gastronomi potrafi mówić z taką pasją, po której można poznać prawdziwego mistrza.
- Nie ma w mojej kuchni miejsca na żadną chemię i mrożone produkty. Każdy mój dzień zaczyna się od wizyty na rynku i szukania najlepszych składników do moich potraw. Dlatego zamiast np. wołowiny z Argentyny używam mięsa, które pochodzi z naszego regionu. Ryby w moich daniach pochodzą z okolicznych jezior. Teraz jest sezon na młode warzywa, które produkują polscy rolnicy - mówi pani Sylwia.
Właścicielka podkreśla, że cały czas stara się poszukiwać nowych smaków, które mogłaby wprowadzić do swojej kuchni.
- Sezonowość menu niesie ze sobą konieczność ciągłych poszukiwań. Chętnie korzystam z starych metod przyrządzania potraw. Na przykład jesienią robimy kiszonki, które później wykorzystujemy przez całą zimę - chwali się Sylwia Duszyńska.
W menu nie znajdziemy typowego dla kuchni polskiej schabowego czy klopsów. Zamiast tego możemy trafić na potrawy z dziczyzny, ryb lub z wracających do łask podrobów.
W „Pasji Fabryce Smaków” dużą wagę przykłada się również do edukowania klientów pod względem zdrowego żywienia, by mogli w pełni docenić wspaniałą kulturę jedzenia.
- W innych restauracjach zdarza się, że używane są mrożone produkty lub potrawy są odgrzewane po kilku dniach. W mojej restauracji wszystko robione jest na bieżąco i każdy posiłek jest wyjątkowy - podkreśla Sylwia Duszyńska.
Miejsce takie jak „Pasja Fabryka Smaku” w pełni zasługuje na zwycięstwo w plebiscycie Smaki Pomorza!
**Smaku Pomorza to plebiscyt, w którym możecie wybrać najlepszą restaurację, bar, kawiarnię, pizzerię lub cukiernię w regionie.
Czyta więcej i zagłosuj:Smaki Pomorza 2016. Wybierzcie z nami najlepszą restaurację**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?