Świeże, drożdżowe ciastko nawinięte na specjalny wałek i wypiekane na oczach klientów już zdobyło uznanie szczecinian.
- Chwilowo nie mieliśmy stałego zatrudnienia i wraz ze współpracownikami postanowiliśmy otworzyć własny biznes. Myśleliśmy o czymś czego w Szczecinie jeszcze nie ma, a jednocześnie jest smaczne i proste w produkcji - mówi Sylwia Rohde, współwłaścicielka lokalu "Ale Ciacha".
Kurtoszkołacze dostępne są w pięciu smakach: orzechowym, cynamonowym, waniliowym, kokosowym oraz z kolorową posypką.
- Wypiek pochodzi z Węgier, gdzie jest bardzo popularny. Kiedyś oglądałam program o kurtoszkołaczach, które kobieta jadła w Pradze. Pojechałam, sprawdziłam i uwierzyłam, że pomysł sprzeda się to też u nas. W produkcji ciasta nie stosujemy żadnych konserwantów ani sztucznych barwników, wszystkie składniki są naturalne - zapewnia Sylwia Rohde.
Przygotowane ciasto nawija się na specjalne drewniane wałki oraz wypieka przez 4 minuty. Następnie przyozdabia posypką dla smaku lub podwójną czekoladą. Gotowe kurtoszkołacze pakowane są w folie i wydawane klientom. Jak przyznają smakosze, ciastka najlepiej smakują na ciepło.
- Udało nam się już pozyskać stałych klientów, którzy odwiedzają nas codziennie. Cieszymy się, że kurtoszkołacze smakują mieszkańcom Szczecina i mam nadzieje, że niedługo pozna je więcej osób - mówi pani Sylwia.
Koszt jednego ciasta z posypką wynosi 6 zł, dodatkowa czekolada 1 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?