MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Projekt dla producentów żywności i kosmetyków „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę”

Monika Michalak-Majewska
Monika Michalak-Majewska
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie realizowany był projekt „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę”.

W minionych miesiącach (od października 2023 r.) na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie realizowany był projekt „Rzemieślnicza produkcja żywności i kosmetyków w oparciu o naukę i praktykę” złożony przez dr inż. Monikę Michalak-Majewską w drugiej edycji konkursu „Społeczna odpowiedzialność nauki”. Projekt uzyskał dofinansowanie Ministerstwa Edukacji i Nauki w pełnej wnioskowanej kwocie (ponad 150 tys. zł) i był objęty patronatem honorowym Ministra Edukacji i Nauki oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem projektu było wsparcie merytoryczne i praktyczne 60 osób, które już produkują lub planują rozpocząć rzemieślniczą produkcję żywności i/lub kosmetyków w oparciu o surowce tradycyjne, regionalne oraz ekologiczne, również w celu wprowadzania ich do obrotu rynkowego Projekt realizowano w formie wykładów i warsztatów w doskonale wyposażonych salach dydaktycznych – aulach, halach półtechniki i specjalistycznych pracowniach na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Zespół prowadzących stanowili naukowcy z ww. Wydziału oraz eksperci spoza Uczelni, pod okiem których uczestnicy zdobywali wiedzę i doskonalili umiejętności w zakresie: przetwórstwa surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, higieny i bezpieczeństwa żywności, gastronomii, fotografii kulinarnej i produktowej. W ramach zajęć z zakresu kosmetologii – projektowali kosmetyki oparte o składniki naturalne, z wykorzystaniem wiadomości z zakresu aromaterapii i zielarstwa. W projekcie poruszono również zagadnienia z zakresu ekonomii społecznej, kwestie wymogów formalno-prawnych przy uruchamianiu produkcji i wprowadzaniu do obrotu rynkowego wyrobów uzyskanych metodami rzemieślniczymi.

Niniejszy projekt został skierowany był do grupy, która na co dzień ma ograniczone możliwości korzystania z osiągnięć ośrodków akademickich w zakresie produkcji żywności, z uwzględnieniem aspektów prawnych oraz zagadnień związanych z promowaniem wyrobów podczas wprowadzania ich do obrotu rynkowego. Tego typu działania są przykładem wsparcia, jakiego może i powinna udzielić uczelnia - upowszechniając wiedzę naukową w celu praktycznego zastosowania. Potrzeba wzbogacenia wiedzy i umiejętności grupy, która uczestniczyła w tym projekcie wynika z rosnącego zainteresowania konsumentów żywnością i produktami rzemieślniczymi, tworzonymi na małą skalę przez niewielkie lokalne manufaktury oraz dostosowania narzędzi promowania do wymagań współczesnego rynku. Takie wyroby zyskują charakter kulinarnego czy kosmetycznego rękodzieła, sprzedawane są na lokalnych targach, jarmarkach, festynach, czy bezpośrednio od wytwórców.

Udział w projekcie osób prowadzących swoją działalność na terenie województwa lubelskiego sprzyjał również ich integracji. Z pewnością będzie to skutkowało nawiązaniem współpracy, aby uzupełniać się w działalnościach prowadzonych w naszym województwie, promować Lubelszczyznę, żywność i kosmetyki wyprodukowane w oparciu o surowce tradycyjne, regionalne oraz ekologiczne.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy

od 7 lat
Wideo

Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski