Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia Tysiąca Kolorów

Agata Maksymiuk
Restauracja BOMBAY, czyli orientalny design, egzotyczny smak Indii i ponad 20 lat działalności w Szczecinie. Co warto wiedzieć o lokalu?

Założycielką restauracji BOMBAY jest Anita Agnihotri, Miss Indii, która ze Szczecinem jest związana od prawie 40 lat. Przyjeżdżając do Polski chciała tylko zobaczyć Bałtyk aż trudno sobie wyobrazić jakby bez niej wyglądało to miasto.

Agnihotri, od początku miała przeczucie, że smak Indii to właśnie, to czego Szczecin potrzebuje najbardziej. Początki były trudne jednak nie poddała się i zaszczepiła w naszej przestrzeni egzotyczny pierwiastek. Wierni od początku goście restauracji, pamiętają jeszcze czasy kiedy w lokalu do wyboru były zaledwie trzy wina oraz jeden rosyjski szampan. Półki w sklepach były puste, a o indyjskich przyprawach można było jedynie marzyć. Na wszystko znalazł się sposób. Oryginalne indyjskie przyprawy i dekoracje przyjeżdżały do Polski razem z rodziną pani Anity. Dzięki temu wizyta w restauracji pozwalała na chwilę przenieść się do egzotycznego świata i zapomnieć o ustrój panującym ówcześnie w Polsce.

- Indyjskie jedzenie jest uważane za jedno z najlepszych na świecie, a ja jestem bardzo zdeterminowaną osobą - mówi Anita Agnihotrii. - Ludzie wtedy preferowali tradycyjne smaki - jedli rosół albo kotleta schabowego z ziemniakami. Jeśli zdecydowali się odwiedzić BOMBAY, to albo się w nim zakochiwali, albo go nienawidzili. Nie było nic pomiędzy. Nasza kuchnia jest zupełnie inna, nie bez powodu jest nazywana kuchnią tysiąca kolorów. Dużą rolę odegrała tu cierpliwość. Prawdziwy przełom odczułam, gdy Polska weszła do Unii Europejskiej. Granice w Europie zostały oficjalnie zniesione, a w ludziach zaczęła się budzić chęć, a nawet potrzeba podróżowania i poznawania nowego. Zaczynając działalność musiałam zrobić znacznie więcej niż tylko otworzyć lokal, musiałam stworzyć własną grupę docelową, ukształtować rynek. To było ryzykowne, ale dzięki temu wiem, że jesteśmy na właściwej drodze.

Dziś restauracja BOMBAY nosi miano jednej z najlepszych restauracji indyjskich w Polsce i jest częścią szczecińskiej sieci Exotic Restaurants. Zjeżdżają się tu goście nie tylko z kraju, ale i z zagranicy.

Warto też dodać, że restauracja jako jedna z niewielu w Polsce dysponuje specjalnie sprowadzonym z Indii opalanym węglem drzewnym, glinianym piecem „TANDOOR”. Tak zwane tandoori, czyli potrawy przygotowywane właśnie w tym piecu, mają delikatny dymny posmak. W połączeniu z oryginalnymi przyprawami, które docierają do restauracji z Azji tworzą kompozycję uważaną przez wielu zagranicznych gości za jeszcze smaczniejszą niż w samych Indiach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński