Pracownicy Inspekcji Sanitarnej podczas kontroli sprawdzali, czy przedsiębiorcy przestrzegają zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej, zasad systemu HACCP, to w jaki sposób magazynowane są produkty spożywcze oraz przestrzeganie terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości.
Podczas kontroli w 72 obiektach stwierdzono nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarno-higienicznym oraz nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Na liście uchybień znalazło się wykorzystywanie przeterminowanych środków spożywczych, przechowywanie środków spożywczych na podłodze, mrożenie artykułów spożywczych we własnym zakresie, czy przechowywanie surowego mięsa bezpośrednio koło produktów gotowych do spożycia. Prócz tego kontrolerzy dopatrzyli się braku siatek przeciw owadom w otwartych oknach, zapajęczonych ścian, brak ręczników i środków do mycia i dezynfekcji.
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz kodeksu wykroczeń za niewłaściwy bieżący stan sanitarno-higieniczny grozi mandat do 500 zł. Kontrolerzy wystawili 48 mandatów na łączną kwotę 14 150 złotych.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?