Aż trudno uwierzyć, że to już rok, od kiedy na naszych łamach przedstawiliśmy tego młodego cukiernika i jego olbrzymi talent. Maciej Adach, dokładnie 23 października 2019 zaprosił swoich pierwszych gości na degustację. Pytany wtedy o plany na przyszłość odpowiadał skromnie i z rezerwą, że jego marzeniem jest po prostu tworzenie słodkości.
Choć ta odpowiedź pozostała aktualna, to dziś właściciel OCH CIACHO z trudem powstrzymuje uśmiech mówiąc o urodzinach. - Przyznam, że nie sądziłem, iż stworzę miejsce, które będzie dawać klientom tyle szczęścia - wyznaje.
Bo nie da się ukryć, że każdy kto raz odwiedzi pracownię Pana Macieja, chętnie do niej wraca, aby poznawać kolejne kombinacje smaków skrytych w tych eleganckich i nowoczesnych deserach.
Należy też dodać, że sława tych wykwintnych łakoci dotarła już za granicę naszego miasta, a nawet państwa. Wśród gości i grona stałych klientów Pana Macieja są osoby z całego Pomorza Zachodniego, ale też z Niemiec i z Francji.
- Rzeczywiście jedna z odwiedzających mnie klientek przyjeżdża tu, aż z Francji - wyznaje cukiernik. - Zawsze zamawia u mnie makaroniki i zapewnia, że są tak samo pyszne jak te, które często jada w Paryżu. To dla mnie olbrzymi komplement.
Coraz więcej klientów docenia też ręcznie robione desery, które są szykowane każdego dnia ze świeżych produktów. Nie gaśnie również sława artystycznych tortów, na które zamówienia należy składać z dwutygodniowym wyprzedzeniem.
Przypomnimy, że każdy nowoczesny tort, który wychodzi spod rąk Pana Macieja jest wykonany z takich elementów jak lustrzana polewa czy otulina z jadalnego zamszu. Wrażenie robią też kolory, które można ustalić indywidualnie pod konkretną okazję. - Kiedy mówię klientom, że wszystko przygotowuję i wykonuję sam, pytań nie ma końca - mówi z uśmiechem Pan Maciej. - Rozmowy o połączeniach smaków, dekoracjach czy formach czasami trwają godzinami. Cieszę się kiedy moje prace porównywane są do dzieł sztuki. Kiedy myślę teraz o mijającym roku, muszę przyznać, że był bardzo pracowity, ale też twórczy i pełen wyzwań.
W stałej ofercie cukierni można znaleźć pięć smaków tortów, sześć rodzajów monoporcji, których smaki zmieniają się sezonowo oraz mini bezy i francuskie makaroniki (które kochają dzieci).
Wśród tortów największą popularnością cieszy się smak truskawki z karmelizowaną białą czekoladą na jasnym biszkopcie z chrupiącymi kulkami z solonego karmelu w polewie lustrzanej. Wśród monoporcji prym wiodą LEMON, czyli mus mascarpone, wypełniony cytryną i limonką na dacquoise kokosowym w zamszu oraz MALINA, mus na bazie jogurtu i białej czekolady wypełniony puree malinowym na roladzie z malinami i chrupiącą warstwą orzechową.
- O moich słodkościach mogę opowiadać bez końca - podsumowuje Pan Maciej. - Ale nie mogę zdradzać wszystkich pomysłów na kolejne połączenia smakowe i nowe monoporcje, które szykuję do słodkiej lady OCH CIACHO. Mam nadzieję, że zostaną one kolejnymi ulubionymi smakami moich stałych klientów i przyciąga nowych gości do cukierni. Każdego dnia, cieszę się że tworząc „słodkie dzieła sztuki” daję tylu osobom tak wiele słodkiej radości. Dlatego chciałbym podziękować wszystkim moim klientom, którzy odwiedzają OCH CIACHO, że za każdym razem wracają do mnie z uśmiechem na ustach i miłym słowem.
Drzwi pracowni Pana Macieja są otwarte dla każdego od godziny 11 do 18 od wtorku do piątku, a w sobotę od 11 do 15. Na miejscu oprócz skosztowania monoporcji czy makaroników można też napić się pysznej kawy, a to co wpadnie w oko można zabrać na wynos do domu.
OCH CIACHO
- Mieczysława Niedziałkowskiego 15
- 71-403 Szczecin
- FB: @ochciacho
- IG: @ochciacho
ZOBACZ TEŻ:
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?