Nasze Dobre
    Oto spółdzielnia mlekiem płynąca

    Oto spółdzielnia mlekiem płynąca

    Rajmund Wełnic

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Panie z załogi Mlekosza kroją blok twarogu, specjału uwielbianego przez gospodynie domowe

    Panie z załogi Mlekosza kroją blok twarogu, specjału uwielbianego przez gospodynie domowe

    Wyroby Mlekosza znają mieszkańcy całego regionu. Nabiał z Bobolic to synonim zdrowia i ekologii
    Panie z załogi Mlekosza kroją blok twarogu, specjału uwielbianego przez gospodynie domowe

    Panie z załogi Mlekosza kroją blok twarogu, specjału uwielbianego przez gospodynie domowe

    Spółdzielnia Mleczarska Mlekosz działa na lokalnym rynku od roku 1949. I – choć przed blisko dekadą przeniosła całą produkcję z Koszalina do Bobolic – doskonale sobie na nim radzi, mimo konkurencji gigantów branży mleczarskiej.

    – Gdy zaczynałem pracę 40 lat temu w Polsce było 1400 zakładów przetwarzających mleko – mówi prezes spółdzielni Wojciech Adamski. – Dziś zostało ich nieco ponad 200.

    Spółdzielnia rolników

    Aby poradzić sobie z tak silną konkurencją klienta trzeba przekonać jakością i ceną. Atutem Mlekosza jest też jego lokalność i silne związanie z miejscowymi producentami. Udziałowcami firmy jest 75 rolników z powiatów koszalińskiego, sławieńskiego, gryfickiego i kołobrzeskiego, będących zarazem dostawcami mleka.

    Na co dzień w spółdzielni pracuje około 25 osób. To gwarantuje, że do przerobu trafia najświeższy surowiec i jest gwarancja stałości dostaw. A branża mleczna niestety lubi przeżywać wahnięcia koniunktury.

    – Rok temu np. cena mleka spadła w skipie do 80 groszy, co było dramatem, wielu rolników musiało ograniczyć pogłowie bydła mlecznego – mówi Wojciech Adamski.

    Produkty naturalne i zdrowe

    Dziś sytuacja jest stabilniejsza – nie tylko dzięki szybującym w górę cenom masła( o nich jeszcze za chwilę). Produkty Mlekosza – masło, mleko, kefir, śmietany, sery twarogowe i twarogowe - to smak, tradycja i jakość, którą cenią wierni klienci.

    Nad procesem technologicznym na każdym etapie czuwa zakładowe laboratorium. Oczywiście przy produkcji twarogu nie stosuje się żadnych konserwantów ani polepszaczy.

    – Dla wielkich sieci handlowych z uwagi na wielkość produkcji nie jesteśmy partnerem, ale na zachodniopomorskim rynku dzięki współpracy z firmą Aka, naszym dystrybutorem, jesteśmy mocno obecni – podkreśla prezes. – Zaopatrujemy także gastronomię, czy ośrodki wczasowe.

    Ser Bałtycki na liście

    W tych dniach na ministerialną listę produktów tradycyjnych wpisano sztandarowy – obok twarogów - produkt Mlekosza, czyli Ser Bałtycki. Wytwarzanie tego twardego sera rozpoczęto w roku 1972 roku.

    Zasady technologii produkcji serów podpuszczkowych, wytwarzanego przez spółdzielnię zawarte są w dwóch instrukcjach pochodzących z początku lat 70. Do dziś pozostają niezmienne.

    Główną bazę stanowi mleko krowie kupowane od rodzimych rolników, a niezbędnymi dodatkami są m.in. podpuszczka, sól oraz naturalny barwnik annato, otrzymywany z drzewa pochodzącego z Ameryki Południowej. W zeszłym roku Ser Bałtycki nagrodzono też w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

    Nasze drogie masło

    Nie mogliśmy też nie wykorzystać okazji i nie spytać fachowca z branży mleczarskiej o bardzo wysokie ostatnimi czasy ceny masła.

    - Jesteśmy częścią globalnego rynku, i jeżeli ceny mleka i jego przetworów na nim rosną, to rosną i u nas - mówi Wojciech Adamski. - Ponadto zmieniają się preferencje żywnościowe, ludzie odchodzą od margaryn, które są utwardzonym tłuszczem roślinnym, i wracają do zdrowego masła.

    Czytaj także

      Komentarze

      Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

      Mecenas

      Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

      Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

      Business Software

      Business Software

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej