Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs na najlepsze pączki w Szczecinie. Która cukiernia znalazła się na szczycie? Zobacz! [ZDJĘCIA]

Leszek Wójcik
Leszek Wójcik
Cukiernia Woźniak. To zwycięzca tegorocznego konkursu na najlepsze pączki w Szczecinie. Tuż za nim uplasowała się cukiernia Park Hotelu. Trzecie miejsce zajęła cukiernia Wojciechowski.

Jak co roku Slow Food Convivium Szczecin przed "Tłustym Czwartkiem" oceniał pączki szczecińskich cukierników. Eksperci próbowali wypieki w sali degustacyjnej Park Hotel. Już we wtorek, bo chcieli, by ich werdykt dotarł do szczecinian jeszcze przed czwartkiem.

- By miłośnicy pączków zdecydowali się na zakup pełnowartościowych produktów. Zdrowych, pysznych i tradycyjnych podkreśla Andrzej Buławski lider Convivium Szczecin Slow Food Polska, która w myśl zasady "Jemy tu i teraz" promuje jedzenie lokalne.

Trzyosobowe jury degustowało pączki kupione w trzynastu szczecińskich cukierniach.

Najwięcej punktów przyznało cukierni Woźniak (15 na 20 możliwych do zdobycia). Przypomnijmy, że tegoroczny zwycięzca tryumfował w tym konkursie już po raz trzeci.

- Trzyma poziom - twierdzi lider Convivium Szczecin. - To świadczy o profesjonalizmie właścicieli firmy i wysokiej jakości jej produktów.

Drugie miejsce (14,5 pkt.) zajął pączek pochodzący z cukierni Park Hotel. Trzecie (12 pkt.) pączek kupiony w jednej z najstarszych piekarni w Szczecinie, Wojciechowski.

Czym się wyróżniły spośród pozostałych?

- Smakiem - zapewnia Andrzej Buławski. - Doskonałym ciastem wypełnionym prawdziwymi, tradycyjnymi powidłami śliwkowymi.

Jak zapewniają pączkowi eksperci, idealny pączek musi w określony sposób wyglądać (opończa wokół pączka powinna być wyraźna) i mieć odpowiednią sprężystość.

- Prawdziwy pączek po przyciśnięciu ma się rozprężyć i wrócić do pierwotnej objętości - tłumaczy nasz rozmówca.

W tegorocznym, ósmym z kolei, konkursie na najlepsze pączki w Szczecinie, wzięło udział trzynaście cukierni.

- Niestety, od poprzedniej edycji konkursu w 2020 r. (w ubiegłym roku z powodu pandemii konkurs się nie odbył - przyp. lw), kilka firm znikło z rynku. Co dziwne, część innych dzisiaj nie miała pączków w swojej ofercie; przygotowywali się na czwartek.

Jak się okazuje, pączki mają długą historię, sięgającą aż starożytnego Rzymu (wtedy jeszcze nie były przyrządzane na słodko). W Polsce początkowo też nadziewane były słoniną. Słodkie pojawiły się w XVI w. Zgodnie z tradycją, jemy je przede wszystkim w Tłusty Czwartek. Wtedy przeciętny Polak zjada prawie trzy pączki - choć nie jest dietetyczny, jeden ma około 250 kcal. Ocenia się, że tego dnia zjadamy ich 120 mln!

ZOBACZ TEŻ:

Warto wiedzieć, że np. we Francji i w Nowym Orleanie w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Mardi Gras (tłusty wtorek), który charakteryzuje się hucznymi zabawami.

Proste, sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 2022. Pączki,...

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński