Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak odróżnić trujące grzyby od jadalnych. Zobacz, to może uratować ci życie [zdjęcia]

Redakcja
Zobacz, jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych. Porównawcze zdjęcia przygotowała Państwowa Inspekcja Sanitarna. - Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne - ostrzegają inspektorzy Sanepidu. Większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy - 50g tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka. Grzyby opisane w lewej kolumnie są śmiertelnie trujące, a niebezpieczeństwo z nimi związane wywodzi się z faktu, że łatwo je pomylić z innymi gatunkami grzybów, zwłaszcza egzemplarzy młodych. Pierwsze objawy zatrucia często pojawiają się długo po spożyciu, w niektórych przypadkach nawet po kilku dniach. Przez ten czas trucizny w nich zawarte, a spożyte przez nieostrożnego grzybiarza, robią spustoszenie w organizmie. - Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który wkładasz do koszyka, jest jadalny - nie ryzykuj - nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach! - alarmuje Sanepid. Zobacz również: 10-latek zatruty grzybami powoli wraca do zdrowia. 31-latek potrzebuje przeszczepu Więcej informacji: grzybyjadalne.wordpress.com.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak odróżnić trujące grzyby od jadalnych. Zobacz, to może uratować ci życie [zdjęcia] - Głos Szczeciński

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński