MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Finał walki o tytuł regionalnego przysmaku. Przyjdź, zobacz, skosztuj. To już dziś!

(mdr)
Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie
Zamek Książąt Pomorskich w Szczecinie Fot. Archiwum
Na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie w godz. 10 - 18 odbędzie się finał wojewódzki X edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" i jednocześnie VII edycja Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
- godz. 10.00 - 14.00, Galeria Południowa
konkurs dla publiczności od godz. 13.00
- godz. 10.30 - 13.00, Dziedziniec Menniczy
konkurs na najlepszą potrawę regionalną
- godz. 10.00 - 18.00, Dziedziniec Główny
prezentacja i sprzedaż produktów regionalnych i tradycyjnych z województwa zachodniopomorskiego
- godz. 10.00 - 18.00, Dziedziniec Główny
występy zespołów folklorystycznych
- od godz. 12.00, Dziedziniec Główny
wielkie gotowanie bigosu
- godz.13.00 - 15.45, sala Ks. Bogusława
seminarium Produkty regionalne i tradycyjne Województwa Zachodniopomorskiego jako 10-letnie Dziedzictwo Kulinarne

Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki.

Celem tego prestiżowego konkursu jest identyfikacja i promocja regionalnych produktów. A także zachęcenie producentów do ubiegania się o ochronę tych wyrobów zgodnie z ustawodawstwem unijnym. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach, tj. na najlepszy regionalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną (dla firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych).

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory);
produkty regionalne pochodzenia roślinnego(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki) napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

VII Wojewódzkie Dni Pszczelarza
Dziedziniec Główny, godz. 10.00 - 18.00
degustacja i sprzedaż produktów pszczelarskich
wystawa żywych pszczół
pokaz miodobrania i podstawowych prac pszczelarskich
wystawa prac plastycznych
konkurs plastyczny dla dzieci

W ramach Dnia Pszczelarza będzie można zobaczyć wystawę żywych pszczół oraz pokaz prac pszczelarskich wraz z miodobraniem. Stanowi on również okazję do spróbowania miodów i produktów pszczelich. Dla najmłodszych przewidziano liczne konkursy. Będzie też można oglądać prace o tematyce pszczelarskiej wykonane przez dzieci i młodzież.

Impreza ta ma na celu wypromowanie i podkreślenie ekologicznego znaczenia produktów pszczelarskich, zalet miodu i jego udziału w zdrowym żywieniu. Impreza ma integrować środowiska pszczelarskie, przyciągać miłośników miodów i produktów pszczelich oraz być promocją miasta i województwa.

W tym samym czasie na Dziedzińcu Menniczym odbędzie się prezentacja Lokalnych Grup Działania podczas której odbędzie się degustacja i sprzedaż produktów regionalnych, prezentacja regionów Pomorza Zachodniego. Dla gości przewidziano liczne atrakcje i niespodzianki.

Organizatorem etapu regionalnego konkursu jest Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, a współorganizatorami Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński