MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Owada na ZUT. Mogliśmy sprawdzić, jak smakują robaki [wideo, zdjęcia]

mk
Andrzej Szkocki
Mogliśmy nie tylko oglądać i pogłaskać przeróżne robaki, ale również spróbować - dziś w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym został zorganizowany Dzień Owada.
Dzień Owada na ZUT

Dzień Owada na ZUT

Część z robaków, które odwiedzający mogli oglądać i potrzymać na ręku, była jadalna.

- Smakują jak chipsy. A mają więcej białka niż kurczak - przekonywała jedna ze studentek.

W Szczecinie po raz pierwszy Dzień Owada zorganizowano 8 czerwca 2010 roku, na Wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Celem jest przede wszystkim edukacja - zapoznanie dzieci, młodzieży i dorosłych ze światem entomofauny, jej roli w przyrodzie i życiu człowieka oraz walka z entomofobią.

W ramach Dnia Owada organizowane są ekspozycję żywych owadów krajowych i egzotycznych składającą się obecnie z kilkuset gatunków. W terrarystycznej kolekcji znajdują się ponadto pajęczaki, skorpiony i gady. Prezentowany jest sprzęt entomologiczny, wystawy fotograficzne, wykłady, filmy przyrodnicze.

Prezentacjom towarzyszą wystawy florystyczne, w tym roślin owadożernych oraz zabawy i konkursy rysunkowe, "owadzie zawody lekkoatletyczne", origami i in. Największym zainteresowaniem cieszyła się możliwość wzięcia do ręki żywych owadów: drapieżnych modliszek, egzotycznych liśćców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński