Czym smakuje Kardamon? Niezwykła kawiarnia podbija serca gości Starego Miasta

Materiał informacyjny Kardamon
Autorskie propozycje śniadaniowe, domowe ciasta i wypieki i pyszna kawa specialty. Tak można opisać Kardamon - coffee & bakery, czyli autorski projekt Przemka i Gosi. Kameralny lokal czeka na gości na Podzamczu i trzeba przyznać, że naprawdę warto go odwiedzić. To jedno z tych miejsc, na które Szczecin czekał.

Kardamon, a może dokładniej kardamonki, stały się symbolem waszej kawiarni. Skąd wybór tego smaku i tego ciacha?

- Otwierając lokal szukaliśmy dla siebie charakterystycznego produktu, który nie był dostępny w tamtym czasie w naszym mieście - chcieliśmy mieć coś tylko dla siebie, coś co formą i smakiem wyróżni nas wśród innych drożdżowych wypieków. Nasz pomysł inspirowany jest szwedzkimi bułeczkami kanelbullar, które mieliśmy okazję próbować w różnych miastach Europy i postanowiliśmy stworzyć naszą autorską wariację na temat tych wypieków - w trzech różnych smakach, trochę tradycji i odrobina nowoczesności.

Kto wymyśla i przygotowuje słodkości czekające codziennie na gości lokalu? Serniki, ciasto marchewkowe, eklery, drożdżówki, bezy - wybór jest imponujący.

- Za kwestie smakowe - zarówno słodkie i wytrawne odpowiada Gosia, żeńska połowa Kardamonowego mózgu. Wybór ciast faktycznie jest duży, ponieważ po pierwsze wszystko przygotowujemy na miejscu, ogranicza nas jedynie fantazja. Nie musimy dostosowywać się do oferty dostawców zewnętrznych. Po drugie oferujemy swoim gościom różnorodność wypieków od serników, po bezy, ptysie, eklery przeróżne ciasta z kremem, wypieki drożdżowe - czym jednocześnie wzbudzamy ciekawość i chęć próbowania u nas różnych słodkości. Po trzecie ważna jest dla nas sezonowość smaków i produktów, czego przykładem są słynne już jagodzianki. Oczywiście mamy swoje klasyki, które goście pokochali bezgranicznie i zostały stałymi bywalcami naszej witryny, jak eklery z domowym budyniem waniliowym, sernik baskijski czy pistacjowy.

Czy wcześniej byliście związani z gastronomią? Czy Kardamon to debiut?

- Kardamon to nasz gastronomiczny debiut - chcieliśmy spełnić swoje marzenie i dać Szczecinowi to co najlepsze. Gosia ma w rodzinie cukiernicze tradycje, przez wiele lat jej mama Irena prowadziła piekarnię i cukiernię w ich rodzinnej miejscowości. Nie trudno się więc domyślić, że cukierniczy talent ma we krwi. Irenkę często można spotkać w naszym lokalu - jest nieocenioną pomocą i naszym konsultantem w kwestii tradycyjnych wypieków. Cieszymy się, że nasza pasja, umiejętności i ciężka praca przerodziły się w sukces.

Skąd dziś czerpie się inspiracje? Z jednej strony goście oczekują, że ciasta będą nie tylko smakować, ale i oryginalnie wyglądać. Z drugiej tęsknią za tym, co tradycyjne. Jak znaleźć w tym balans?

- Dla nas ważny jest przede wszystkim smak i jakość naszych produktów. Oczywiście wygląd jest istotny, fajnie jak coś dobrze wygląda na Instagramie - dla nas także, ale klienci wracają do nas przede wszystkim dla pysznego smaku. Przykładem może być Sernik baskijski, który podajemy w najbardziej tradycyjnej formie, klasycznie waniliowy, bez jakichkolwiek ozdób, tak jak stworzył go "piekarnik" - a jest to ciasto, które stało się stałym bywalcem naszej słodkiej witryny, jest najczęściej chwalony i najchętniej zamawiany w całości na różne okazje i bez okazji. W kwestii wypieków na pewno bliżej nam do tradycji niż nowoczesności - nie jesteśmy fanami popularnych monoporcji. Oczywiście obserwujemy trendy, szukamy inspiracji wśród najlepszych cukierników na świecie - ale przede wszystkim chcemy zachować swój styl, formę i jakość.

Skupiliśmy się na słodkim, ale w Kardamonie zjemy też śniadania. W weekendy to opcja szczególnie oblegana. Szczecin w końcu przyzwyczaił się do jedzenia pierwszego posiłku w mieście z przyjaciółmi?

- Ku naszej uciesze Szczecin idzie w temacie śniadań w bardzo dobrym kierunku. Mamy coraz więcej lokali śniadaniowych i życzymy sobie i wszystkim, aby było ich jeszcze więcej. Cieszymy się, że nasze propozycje śniadaniowe zadowalają kubki smakowe Szczecinian! Faktem jest, że weekendowo mamy bardzo duże obłożenie - jesteśmy w takim punkcie, który doceniają nie tylko lokalsi, ale też spotykamy u siebie wielu turystów.

Które ze śniadaniowych propozycji są tymi znikającymi najszybciej?

- Staramy się, aby nasze menu zawsze było bardzo różnorodne - każdy na pewno znajdzie u nas coś dla siebie. Wprowadzamy sezonowe wkładki oraz mamy stałe pozycje menu. Co znika najszybciej? Chyba Croque Madame - nasza francuska inspiracja, z domowej chałki, z pysznymi dodatkami w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Wszystko co podajemy u siebie przygotowywane jest na miejscu ze składników najwyższej jakości, które jak tylko możemy kupujemy u lokalnych producentów - to dla nas bardzo ważny aspekt, więc podobnie jak w kwestii ciast celujemy w smak i jakość. Warto tutaj wspomnieć o pysznym chlebie, który poza domową chałką jest naszą śniadaniową bazą - codziennie rano dostarczany jest dla nas przez najlepszą piekarnię w mieście Mąka i Woda. Patryk i spółka robią fantastyczną robotę, unikatową w Szczecinie, co w połączeniu z naszymi pomysłami daje naprawdę przepyszne śniadania!

Na koniec jest jeszcze kawa. Łatwo zauważyć, że ta, którą serwujecie to nie ta (czy te) najbardziej dostępne w mieście? Skąd wybór palarni i ziaren?

- Kawa - od niej wszystko się dla nas zaczęło. Uwielbiamy kawę, chcieliśmy pracować z kawą i ekstremalnie ważne było dla nas, żeby mieć w swoim lokalu najlepszy sprzęt do parzenia kawy, a on zdecydowanie potrzebuje ziaren z segmentu specialty. Naszym jedynym kawowym wyborem jest MAMAM Coffee - lokalna palarnia, która mamy nadzieję na dobre rozgości się w Szczecinie, bo w Polsce i Europie robią już niezły szum! Na nasze szczęście, podobnie jak wspomniana wcześniej piekarnia Mąka i woda, otworzyli się krótko przed nami, co dało nam możliwość skorzystania z najlepszych kawowych ziaren. Ekipa MAMAM to najlepsi kawowi specjaliści, do których mamy pełne zaufanie. Część z nich poznaliśmy osobiście dużo wcześniej, jako najlepszych szczecińskich baristów, więc hasło o tym, że otwierają swoją palarnię rozwiało nam wszelkie wątpliwości kto dla nas będzie wyborem nr 1. Okazało się, że był i nadal jest to wybór idealny - bo nasz sprzęt i ich ziarna to duet idealny, co codziennie słyszymy od naszych klientów.

To proszę jeszcze tylko powiedzieć czy ofertę Kardamonu można też zamówić do domu i oczywiście czy punkt jest czynny codziennie?

- Kardamon czynny jest od wtorku do niedzieli. W poniedziałki nabieramy sił! Nasze śniadania i ciasta można zamówić przez aplikację Embargo, która funkcjonuje u nas także jako karta lojalnościowa. Serdecznie zapraszamy!

ul. Rynek Nowy 7/1, Szczecin
tel.: 664 927 009
e-mail: [email protected] 
https://www.facebook.com/profile.php?id=100082959477735

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński