Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z awokado i jajka? Poznaj przepisy na pyszną sałatkę, tosty, zieloną szakszukę oraz pastę z awokado i jajka. Smakują obłędnie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Jajko i awokado to idealne połączenie na śniadanie. Z tych składników zrobisz tosty, sałatkę, pastę i nie tylko. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz najlepsze przepisy na awokado i jajko w duecie.
Jajko i awokado to idealne połączenie na śniadanie. Z tych składników zrobisz tosty, sałatkę, pastę i nie tylko. Na kolejnych zdjęciach znajdziesz najlepsze przepisy na awokado i jajko w duecie. 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie, kolację lub przekąskę? Mam dla ciebie pięć przepisów na lekkie dania z jajkiem i awokado w roli głównej. To m.in. szybka w przygotowaniu pasta z awokado i jajka, sałatka z trzech składników oraz wyśmienite tosty. Wszystkie potrawy są bardzo proste do zrobienia i niezwykle smaczne.

W skrócie

Niektóre produkty kulinarne idealnie do siebie pasują i tak właśnie w przypadku jajka i awokado. Nic dziwnego, że oba produkty często się łączy. Jajka zazwyczaj podajemy na śniadanie, ale są one także składnikiem wielu pysznych sałatek, do których można dodać również awokado.

Jak ugotować jajko na twardo i na miękko?

W przepisach, które proponuję, używam zazwyczaj jajek ugotowanych na półmiękko, ale do pasty z oraz do sałatki z awokado, gotuję jajka na twardo. Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować jajko, żeby nie było ani zbyt twarde, ani za miękkie, podaję mój sprawdzony sposób: jajka zalewam zimną wodą i podgrzewam. Od momentu zagotowania wody, trzymam je przez 4 minuty, po czym zdejmuję z ognia i ponownie zalewam zimna wodą. Środek jajek wychodzi idealny. Nie jest całkowicie ścięty, ale także nie rozlewa się. Jeśli chcę, żeby jajko było twarde, gotuję je pięć minut.

Jak wybrać awokado?

Dobrze wiedzieć, jak wybrać awokado. Jeśli kupimy zbyt twarde, sałatka czy tosty nie będą zbyt smaczne, a pasta z awokado i jajkiem po prostu się nie uda. Awokado powinno być na tyle miękkie, aby dało się je rozgnieść widelcem. W tym celu zawsze sprawdzaj owoc przed zakupem. Po naciśnięciu powinno się czuć miękkość. Takie awokado warto jak najszybciej wykorzystać, bo szybko dojrzewa i już po jednym dniu może być zbyt miękkie.

Co można zrobić z awokado i jajka?

Jeśli masz pod ręką te składniki, połowa pracy już za nami. Proponuję ci naprawdę proste, ale bardzo smaczne dania, które możesz podać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę. Możesz także upiec do nich domowy chleb.
W naszym zestawieniu przepisów znajduje się:

  1. Pasta z awokado i jajek
  2. Kanapki z awokado z jajkiem
  3. Tosty z awokado i jajkiem sadzonym
  4. Sałatka z awokado, jajka i ogórka
  5. Zielona szakszuka.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co zrobić z awokado i jajka? Poznaj przepisy na pyszną sałatkę, tosty, zieloną szakszukę oraz pastę z awokado i jajka. Smakują obłędnie - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński