Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
66 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Te produkty spożywcze podrożały ostatnio najbardziej. To nie koniec podwyżek cen?
Główny Urząd Statystyczny opublikował 15 października Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2021 r. Wzrost w porównaniu do września 2020...
Przepis na zupę dyniową - rozgrzewająca i kremowa, pełna słońca
Trwa sezon na dynie. Mogą trafić do zalewy w słoiku albo od razu do garnka i na talerz. Mamy dla was propozycję z tą drugą opcją - przepis na zupę dyniową,...
Forum Rolnicze 2021. Za i przeciw Zielonemu Ładowi - podsumowanie [zdjęcia]
"Inni wykorzystają dodatkowe pieniądze szybko, a my zostaniemy w tyle", "a może wpuszczą nas w maliny?" - zastanawiali się rolnicy przysłuchując się debacie...
Forum Rolnicze "Pomorskiej". Dyskutowaliśmy o maszynach i Zielonym Ładzie
W południe w Bydgoskim Centrum Targowo-Wystawienniczym rozpoczęło się 8. Forum Rolnicze. Prowadziliśmy transmisję na żywo, którą rozpoczęliśmy od rozmów z...
Rolnicy na Youtubie pokazują swoją profesję. To ich spotkasz podczas Forum Rolniczego
Bardowscy, Rolnik NIEprofesjonalny, Kula - znacie ich z Youtuba. Kiedy zaczęli prowadzić swoje kanały? Ilu mają subskrybentów i o czym są ich filmy? Rolnictwo...
Uprawa bezorkowa czy może jednak z użyciem pługa? Wady i zalety uproszczonej uprawy
Rośnie grono zwolenników uprawy bezpłużnej, zwłaszcza wśród młodego pokolenia rolników. Badania takiej formy uprawy gruntów prowadzone są od lat, a szczególnie...
Wesele na dożynkach! Witacz w Sierakowie to cała scenka z życia wsi [zdjęcia]
Dwa słomiane, ale zadaszone budynki z drzwiami i wrotami to tylko tło. Przed nimi odbywa się wesele! Para młoda, goście przy stole i orkiestra. Mieszkańcy...
Przybywa przypadków wścieklizny w Polsce. Jest pierwszy u zwierzęcia domowego
Od początku 2021 roku Główny Lekarz Weterynarii informował już 33 razy o przypadku wścieklizny. Zdecydowana większość dotyczy lisów, jednak w lipcu odnotowano...
Jesz owoce prosto z krzaka, bo to takie naturalne? Tym możesz się zarazić
Poziomki, maliny, jagody czy jeżyny aż kuszą, by po nie sięgnąć i zjeść prosto z krzaka. Czy to dobry pomysł? Taka degustacja może skończyć się groźną chorobą!...
Piękne i przerażające jednocześnie. Te plakaty mają działać na wyobraźnię [galeria]
Zwyczaj wypalania suchych pozostałości roślinnych często przyczynia się do pożarów. W 2020 roku było ich aż 41713 - mowa o samych pożarach traw na łąkach i...