Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekologiczne gospodarstwo z Wołczkowa znane w całym kraju i Europie

Piotr Jasina
Lidia Ordysińska stworzyłam wszystko od podstaw, wyposażyła, zainwestowała w ekologiczną produkcję, wylansowała produkt lokalny.
Lidia Ordysińska stworzyłam wszystko od podstaw, wyposażyła, zainwestowała w ekologiczną produkcję, wylansowała produkt lokalny. Marcin Bielecki
Lidia Ordysińska prowadzi rodzinne gospodarstwo ekologiczne w Wołczkowie. Posiada 100 dojnych kóz, gospodaruje na 6 hektarach gruntów. Zdobywa laury w kraju i za granicą.

- Zwierzęta były moją pasją od dziecka, zwłaszcza konie - przyznaje Lidia Ordysińska. - Stąd kierunek moich studiów, jestem mgr inż. zootechnikiem. Ostatecznie założyłam fermę kóz mlecznych, mam mleczarnię i produkuję sery.

Jest to gospodarstwo ekologiczne, samowystarczalne. Owies, z którego wytwarzana jest śruta dla kóz produkowany jest bez sztucznych nawozów, środków ochrony. Kozy też nie otrzymują żadnych witamin, hormonów wzrostu. Dlatego mleko kozie czy wytwarzane z niego serki mają bardzo wysoką jakość ekologiczną.

- Skład koziego mleka zbliżony jest do pokarmu kobiety - podkreśla pani Lidia. - Dlatego trawimy je zaledwie w 6 godzin. Mleko krowie w naszym przewodzie pokarmowym przebywa 3 doby, musi zgnić, sfermentować, dopiero jest trawione przez bakterie.

Dlaczego kozy?

- Po pierwsze, jestem alergikiem, kozie mleko mi pomaga - odpowiada. - Po drugie, w 1994 roku, kiedy decydowałam się na stworzenie fermy, był to najbardziej dochodowy interes w Polsce, tak przynajmniej wynikało z rankingu "Rzeczpospolitej".

Więcej o sukcesach tego gospodarstwa na naszym serwisie Strefa Biznesu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński