Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kiełbasa krucha i szynka świdwińska. Mamy nowe produkty regionalne [zdjęcia]

mdr
Sebastian Wołosz
Dziś pokazano w urzędzie marszałkowskim nowe produkty regionalne i kolejne tablice Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Po czterech latach od ruszenia z akcją wyróżniania najlepszych staliśmy się potentatami w ekologicznej produkcji rolnej na tle kraju.
Nowe produkty regionalne

Nowe produkty regionalne

Krajowa lista Produktów Tradycyjnych wzbogaciła się o 30. i 31. produkt czyli Szynkę świdwińską oraz kiełbasę kruchą domową firmy Fermapol ze Smardzka z naszego województwa.

Dziś przyznano też kolejne tablice Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego, co stawia firmy, które je dostały, w ścisłej czołówce europejskiej.

Pierwsza tablica przypadła firmie Ryby Natalia Zubowicz z Kamienia Pomorskiego, a druga nieznanemu dotąd w części szczecińskiej województwa Ekologicznemu Gospodarstwu Rolnemu "ekoKniaź" Sebastiana Kniażewicza z Grabowa w gminie Biały Bór.

Obok ekologicznego gospodarstwa powstała "Przydomowa mleczarnia", która oferuje mleko pełnowartościowe, serwatki, sery , kefiry i inne produkty.

Czytaj więcej w papierowym wydaniu Głosu Szczecińskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński