Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przebiec półmaraton? Najważniejsza jest psychika - rozmowa z dyrektorem Półmaratonu Gryfa

Anna Pasztor
Rozmowa z Jackiem Kozłowskim, dyrektorem 35. Półmaratonu Gryfa, który 31 sierpnia odbędzie się w Szczecinie. Patronem medialnym imprezy jest "Głos Szczeciński".
Jak przebiec półmaraton? Najważniejsza jest psychika - rozmowa z dyrektorem Półmaratonu Gryfa

- Do półmaratonu zostały niecałe dwa tygodnie. Jak biegacze przygotowują się do startu na takim dystansie?

- Na początku trzeba wyróżnić dwie grupy uczestników - zawodowców oraz amatorów. Zawodowcy trenują z trenerami, ich treningi przeprowadzane są z większym obciążeniem, wyjeżdżają też na obozy przygotowawcze, np. w góry. Zawodowcy przygotowują się nawet już rok wcześniej. Ich cykl treningowy trwa właśnie 12 miesięcy i w tym czasie dobierają oni dla siebie starty w poszczególnych biegach na określonych dystansach. Natomiast amatorzy przygotowują się najczęściej sami, choć ostatnio nastała moda na treningi pod okiem trenerów. Mimo to poziom ich przygotowań nie jest tak restrykcyjny jak u zawodowców. Najważniejsze, by treningi amatorów były poukładane. Przygotowania takie powinny trwać kilka miesięcy. Zdarzają się jednak i tacy uczestnicy, którzy w półmaratonie potrafią startować dosłownie z marszu.

- Co należy robić, a czego unikać na 1-2 dni przed startem?

- Na pewno przed samym startem nie należy już mocno trenować. Jeśli ktoś regularnie się przygotowywał, to wystarczą treningi podtrzymujące. Ważne też jest odpowiednie odżywianie.

Na pewno przed samym startem nie należy już mocno trenować. Jeśli ktoś regularnie się przygotowywał, to wystarczą treningi podtrzymujące. Ważne też jest odpowiednie odżywianie.

- Co zatem najlepiej zjeść przed zawodami?

- Trzeba "doładować" węglowodany, najmodniejsze stały się ostatnio makarony. To potrawy, które nikomu na pewno nie zaszkodzą. Ogólnie należy się także nawadniać, można wypić jakieś napoje izotoniczne. Nie należy jednak najadać się na sam bieg, ponieważ pokonanie takiego dystansu to spory wysiłek, a i trawienie jest wówczas wolniejsze.

- Co, oprócz formy, może wpłynąć na osiągnięty czas?

- Psychika. Nie zapominajmy, że do pokonania jest długi dystans, który nie jest łatwy. Nie wolno się poddawać, gdy poczuje się kryzys - trzeba dotrzeć do mety. Ważny jest także odpowiedni ubiór. Należy założyć porządne buty do biegania, istotna jest także koszulka, która będzie zatrzymywała ciepło. Wpływ może mieć też pogoda - w upale trudniej się biega. Choć kwestie warunków atmosferycznych to sprawa indywidualna biegaczy. Jedni lubią chłodniejszą aurę, innym nie przeszkadza nawet lekki deszcz.

- Biegacze mówią, że pomóc lub przeszkodzić może także trasa. Jaka będzie nowa trasa Półmaratonu Gryfa?

- Jest dość szybka i raczej płaska. Mogą paść dobre wyniki. Jest bardziej płaska od poprzedniej, ma za to więcej zakrętów niż wcześniej. To wszystko jednak po to, by zareklamować miasto.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński