Najlepsi barmani z regionu spotkali się 16 sierpnia podczas regionalnego finału konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014, który odbył się w ramach imprezy "Operacja Żagle Gdyni".
Wśród finalistów konkursu znalazł się Eugeniusz Maksimczyk, który w doskonałym stylu zaprezentował się podczas serii konkurencji wszechstronnie sprawdzających barmańskie umiejętności. By zostać jednym z pięciu zwycięzców finału regionalnego barman z "Hospudki" musiał perfekcyjnie zaserwować piwo Pilsner Urquell na jeden z trzech czeskich sposobów, prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście, a także wykazać się wiedzą merytoryczną na temat złotego trunku. Jury oceniało także jego autoprezentację oraz interakcje ze zgromadzoną publicznością.
Po zliczeniu ocen jury nie miało wątpliwości, że Eugeniusz Maksimczyk to jeden z pięciu najlepszych barmanów z regionu, którzy zmierzą się w kolejnym etapie konkursu.
- Jako barman pracuję dwa lata i mam nadzieję, że sprawdzam się nalewając ludziom piwo. Swoim gościom polecam piwo Pilsner Urquell, które w zależności od sposobu nalania może różnie smakować. Najbardziej polecam Hladinkę, który jest najbardziej czeskim sposobem serwowania piwa - powiedział Eugeniusz Maksimczyk, jeden ze zwycięzców regionalnych eliminacji.
Pozostali barmani, którzy zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału to:
- Artur Olech z Koszalina
- Dawid Łojewski z Kołobrzegu
- Łukasz Staniszewski z Gdańska
- Stanisław Zachariasz z Sopotu
Najlepsza piątka z regionu będzie walczyła o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?