Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na kolację warzywa, owoce i wędliny. Ale więźniowie narzekają na menu

Emilia Chanczewska
Wartość dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych określa rozporządzenie ministra sprawiedliwości.
Wartość dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych określa rozporządzenie ministra sprawiedliwości. Wioletta Mordasiewicz
Zdarzało się nieraz, że osadzeni w stargardzkim zakładzie karnym narzekali na menu. Tymczasem okazuje się, że zamawiane są tam dobre wędliny oraz warzywa i owoce. Nie gorsze, niż na przykład w DPS.

W maju rozstrzygnięto dwa przetargi, na dostawy wędlin oraz na dostawy warzyw, owoców i warzyw kiszonych do Zakładu Karnego w Stargardzie.

Ślinka cieknie na samą myśl

Z treści ogłoszeń wynika, że osadzonym podawane tam są potrawy wysokiej jakości. Kiełbasa jałowcowa, kiełbasa krakowska, kiełbasa szynkowa, kiełbasa żywiecka, kiełbasa tatrzańska.

Metka łososiowa, polędwica drobiowa, szynka tyrolska. Oczywiście także mielonki, pasztetowe, mortadele i salcesony. Wszystko średnio tłuste, z kawałkami mięsa, delikatnie przyprawione.

Takie wędliny jedzą złodzieje, zabójcy, gwałciciele. Jeszcze ciekawsze "kwiatki" są w zamówieniu na owoce i warzywa. Wynika z niego, że więźniowie dostają wszystkie rodzaje warzyw, z fasolką szparagową, brokułami, kapustą pekińską, sałatą masłową i świeżą papryką włącznie.

Z owoców m.in. świeże truskawki, świeże brzoskwinie, gruszki. Wszystko pierwszej klasy, o pięknym wyglądzie i zapachu, bez uszkodzeń. Mogą przebierać w dietach Oprócz tego, że więzienne potrawy przygotowywane mają być z wysokiej jakości składników, za murami jest kilka diet do wyboru.

- W tutejszym zakładzie karnym serwowane są posiłki dla normy podstawowej, młodocianej oraz wegetariańskiej, a także dla diet lekkostrawnej, cukrzycowej oraz diet indywidualnych, które są zlecane osadzonym przez lekarza - informuje Patryk Pruński, oficer prasowy Zakładu Karnego w Stargardzie.

Tymczasem przed stargardzkim sądem wciąż trwa proces, w którym były więzień pozwał ZK Stargard o odszkodowanie za niedobre warunki. Skarży się w nim między innymi na złą kuchnię. Przed sądem zeznawał, że jedzenie było nieciekawe, a porcje za małe i nierówne.

- Nie kradnij i nie napadaj bydlaku, to będziesz lepiej żarł, pod warunkiem, że zapracujesz uczciwie - skomentował na forum Głosu, pod jedną z relacji z rozprawy, internauta Alberto. - To marnotrawienie pieniędzy podatników na takie sprawy.

A stawki są niskie

Wartość dziennej normy wyżywienia oraz rodzaju diet wydawanych osadzonym w zakładach karnych i aresztach śledczych określa rozporządzenie ministra sprawiedliwości.

Według niego dzienna stawka żywieniowa dla osadzonego, zaprowiantowanego w tzw. normie podstawowej wynosi 4,80 zł, w normie młodocianej 5,20 zł, w diecie lekkostrawnej 5,70 zł, a w diecie cukrzycowej 6,80 zł.

- Ogłoszone przetargi były wynikiem kończących się umów na dostawę wędlin oraz warzyw i owoców, a także uzyskaniem możliwie najkorzystniejszych cen wspomnianych artykułów - wyjaśnia Patryk Pruński.

Dotychczas zamówienia wędlin realizowała firma z Sierakowa, a warzywa i owoce dostarczało gospodarstwo rolne ze Strachocina. U seniorów - trochę wyższe Poprosiliśmy o porównanie produktów żywnościowych, używanych w więziennej kuchni do tych z kuchni w Domu Pomocy Społecznej działającym w naszym powiecie.

- Przejrzałam produkty zamawiane przez ZK i są one porównywalne z zamawianymi przez nas - mówi Ola Stereńczak dyrektor DPS Dolice. - W naszym Domu stawka dzienna średnio wynosi 8,40 zł. Nasi mieszkańcy, czyli osoby starsze, mają z pewnością inne potrzeby i zalecenia żywnościowe - realizujemy dietę lekkostrawną, która jest modyfikowana zależnie od rodzaju schorzeń mieszkańców. Dodać należy, że za te same pieniądze można kupić różne ilości danego produktu albowiem dostawcy dają różne ceny zależnie od wielkości zamówienia.

U dzieci - jeszcze lepiej

Znacznie wyższa, jak się okazuje, jest stawka dziennego wyżywienia wychowanków stargardzkiego domu dziecka, który ma teraz strukturę sześciu placówek opiekuńczo- wychowawczych, tzw. mieszkań rodzinkowych.

- Średnio stawka dzienna wyżywienia na dziecko wynosi około 10 zł - informuje Jolanta Kawszyn, dyrektor Centrum Obsługi Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych w Stargardzie. - Wyżywienie dzieci w placówkach opiekuńczo-wychowawczych planowane jest na pięć posiłków dziennie. Posiłki przygotowywane są według planowanego jadłospisu w miejscu zamieszkania dzieci. W żywieniu uwzględnia się wiek dziecka oraz w razie potrzeby przestrzega się diet zleconych przez lekarzy, ze względu na choroby lub stan rozwoju dziecka. Są urozmaicone. Dzieci przez cały czas mają swobodny dostęp do napojów i przekąsek między posiłkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński