Magazyn
Jesteś tu: Strona główna Magazyn Artykuły Artykuł

Jak udekorować stół wielkanocny

Dodano: 30 marca 2013, 10:24 Autor:

Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu.
W tak pięknej aranżacji każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy.

W tak pięknej aranżacji każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy. (fot. Hefra)

Przeczytaj więcej

Powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Na nim najładniej zaprezentują się wszelkie dekoracje, jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.

– Centralne miejsce na stole zajmuje koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek – mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa.

– Godne świąt wielkanocnych są sztućce ze srebra – klasyczne i proste w swojej formie – mówi Bartosz Hejmej.

– Umieszcza się je po bokach talerza płaskiego, na talerzu – talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy. Gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser – mazury i pieczone baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Po prawej stronie nakrycia powinien się więc znaleźć nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – dodaje Bartosz Hejmej.

Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, solniczka i pieprzniczka. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.

Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami.

Niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy. Warto dobrać dodatki w świeżych, energetyzujących kolorach nawiązujących do wiosny: w bieli, zieleni, żółci i odcieniach fuksji. Spośród wio- sennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.

  • Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

  • forum.gs24.pl
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Najpopularniejsze
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 91 48 13 333

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy tematyczne

Serwisy społecznościowe

gs24 jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gs24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.