Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak udekorować stół wielkanocny

(oprac. mara)
W tak pięknej aranżacji każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy.
W tak pięknej aranżacji każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy. Hefra
Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu.

Powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Na nim najładniej zaprezentują się wszelkie dekoracje, jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.

- Centralne miejsce na stole zajmuje koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek - mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa.

- Godne świąt wielkanocnych są sztućce ze srebra - klasyczne i proste w swojej formie - mówi Bartosz Hejmej.

- Umieszcza się je po bokach talerza płaskiego, na talerzu - talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy. Gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser - mazury i pieczone baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Po prawej stronie nakrycia powinien się więc znaleźć nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego - dodaje Bartosz Hejmej.

Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, solniczka i pieprzniczka. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.

Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami.

Niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy. Warto dobrać dodatki w świeżych, energetyzujących kolorach nawiązujących do wiosny: w bieli, zieleni, żółci i odcieniach fuksji. Spośród wio- sennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński