Magazyn
Jesteś tu: Strona główna Magazyn Artykuły Artykuł

Jak udekorować stół wielkanocny

Dodano: 30 marca 2013, 10:24 Autor:

Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu.

Powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Na nim najładniej zaprezentują się wszelkie dekoracje, jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.

– Centralne miejsce na stole zajmuje koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek – mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra.

Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa.

– Godne świąt wielkanocnych są sztućce ze srebra – klasyczne i proste w swojej formie – mówi Bartosz Hejmej.

– Umieszcza się je po bokach talerza płaskiego, na talerzu – talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy. Gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser – mazury i pieczone baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Po prawej stronie nakrycia powinien się więc znaleźć nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – dodaje Bartosz Hejmej.

Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, solniczka i pieprzniczka. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.

Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami.

Niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy. Warto dobrać dodatki w świeżych, energetyzujących kolorach nawiązujących do wiosny: w bieli, zieleni, żółci i odcieniach fuksji. Spośród wio- sennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.

  • Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

  • forum.gs24.pl
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
alarm24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 91 48 13 333

Napisz maila:

Jesteśmy też na:

Serwisy tematyczne

Serwisy społecznościowe

gs24 jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.gs24.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.