Określenie "kebab" obejmuje ponad dwadzieścia rodzajów tej potrawy i stało się wizytówką tureckiej kuchni za granicą. W Polsce, podobnie jak w większości europejskich krajów, kebab określa się słowami "döner kebap", czyli obracające się mięso.
Tradycyjny kebab to nie ten serwowany w bułce, lecz podawany na talerzu, razem z frytkami, mięsem i surówką. W błędzie są ci, którzy twierdzą, że kebab to jedzenie przeznaczone do jedzenia wyłącznie na szybko w tzw. "biegu".
Najlepszy kebab w Szczecinie? Jak sądzicie - poniżej specjalne wideo na ten temat.
Jak zatem narodził się kebab w bułce? Jedna z historii głosi, że pewien turecki imigrant otworzył w Berlinie małą restaurację z tradycyjnym jedzeniem tureckim. Było to na jednej z głównych ulic w mieście w 1971 roku. Na początku był nawet zadowolony, z czasem jednak klientów zaczęło ubywać.
Pewnego dnia ów imigrant stał w drzwiach swojej knajpki patrząc bez celu na idących ulicą ludzi. Wszyscy się spieszyli, niektórzy nawet biegli. - Każdy gdzieś się spieszy, nikt nie ma czasu na obiad w ciągu dnia. - pomyślał. Pewnego dnia, widząc kobietę jedzącą lody wpadł na pewien pomysł. Skoro ludzie nie mają czasu, żeby usiąść i spokojnie zjeść dam i jedzenie "do ręki". Jedzenie, które dotychczas podawał wyłącznie na talerzu włożyć do podgrzanej bułki. Sukces okazał się niesamowity. Z dnia na dzień ludzi przybywało i przybywało…
Tak właśnie narodził się kebab pod postacią, którą znamy do dziś. Codziennie widząc tysiące ludzi spożywających to danie, postanowiliśmy zapytać Was, gdzie w Szczecinie sprzedają najlepszy kebab oraz dlaczego tak bardzo przypadł on Wam do gustu.
Obejrzyjcie wideo i wpisujcie w komentarzach gdzie Wam najlepiej smakował kebab w Szczecinie!
Zobaczcie sami! Film "Gdzie jest najlepszy kebab w Szczecinie?"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?